Kim’s groene weg #3: Proefkonijn

Oke, dit keer een vrij persoonlijk verhaal in vergelijking met mijn andere blogs tot nu.
Voor de mensen die mij persoonlijk kennen weten dat ik mijn voedingspatroon niet hoef aan te passen qua lichaam. Ik kan eten wat ik wil en kom geen grammetje aan. Ik sport niet heel intensief en ik heb denk ik al 10 jaar hetzelfde gewicht en kleding maat. Super handig! Maar wat veel mensen niet weten, is dat het bij mij aan de binnenkant een vette bedoeling is. Zo zie je maar, de buitenkant zegt lang niet altijd alles.
.

Een foutje in mijn DNA

Rond mijn 15e werd bij mij een te hoog cholesterol geconstateerd. Hier kon ik niets aan doen werd mij verteld, dit was erfelijk. Door een foutje in mijn DNA had ik te weinig “hengelaars” die het vet uit mijn bloed konden vissen.
Een normaal mens heeft 1000 hengelaars, en ik maar 500. Ik kon er niks aan doen. Gekregen van mijn moeder, en zij weer van haar vader. Ook mijn broertje deed mee met het Familiaire Hypercholesterolemie feestje. Vanaf mijn 15e slik ik dus al medicatie om deze sluipmoordenaar de baas te blijven. Ik kan je zeggen: deze medicatie is niet niks. De bijwerkingen wisselden bij elk nieuwe merk wat ik kreeg tot we een medicatie vonden die bijwerkingen had waar mee te leven viel. Ik kreeg een spastische darm wat resulteerde in dagelijkse ondraaglijke buikpijn. Maar hey! Mijn cholesterol was oke en daar ging het om.
Ook met een aangepast dieet zou ik niet bij het doel komen dus ik accepteerde mijn lot: ik moest mijn leven lang medicatie slikken waardoor ik me niet prettig voelde, maar liever dat dan op jonge leeftijd een beroerte of hartaanval, toch?
.
Jaren gingen voorbij tot wij een kinderwens kregen. Je mag deze medicatie niet slikken als je zwanger bent (of wilt worden). Op zich zegt dat wel al genoeg over wat voor troep je je lijf in werkt.
Bij de zwangerschap van A hadden ze dit voor het gemak over het hoofd gezien en pas bij 12 weken zwangerschap gingen alle alarm bellen af. De rest van de zwangerschap moesten we vaak naar het UMCG voor extra controles en groei echo’s. Want het kon grote gevolgen hebben voor het kindje…  Foutje!
Gelukkig is A gezond en wel ter wereld gekomen, en doet hij het, zover wij kunnen zien, nog steeds prima.
Bij Z wisten we dit natuurlijk van te voren en ben ik op tijd gestopt met de pillen.
Ik vond het alleen wel oke, zo zonder pillen… dus ook nadat ik was gestopt met borstvoeding ben ik voor het gemak niet meer begonnen met het slikken van de pillen. Ik vond het wel prima, en van een te hoog cholesterol voel je niets. Nouja.. tot het te laat is natuurlijk.
.
Eind vorige jaar ging het mis, op een ander vlak dat wel, maar toch. Het ging mis met mij, ik kreeg een burn-out en zat ineens thuis. Met allerlei extra vage klachten werden er ook extra onderzoeken gedaan naar mijn bloed en hart.
Toen kwam het cholesterol weer te voorschijn. Ik had een waarde van 8.1. Voor de mensen die niet weten of dit goed of slecht is. Ze willen mijn waarde het liefst onder de 2 zien.. Woops..
Ik moest echt weer beginnen met de pillen. Nogmaals vroeg ik of ik het niet op een andere manier kon doen, voeding? Meer bewegen? Iets? Nee. Echt niet. Pillen is het enige wat jou gaat helpen.
Dus braaf als ik ben, ben ik weer begonnen met slikken. Ik wil tenslotte wel de toekomst van mijn kinderen en wie weet ooit kleinkinderen meemaken.
.

What the health?!

Tot ik vandaag de documentaire “What the Health” zag.
Hierin worden de nadelen van dierlijke voedingsproducten onderzocht. Er komen tal van dingen aan bod: Vlees verhoogt je kans op kanker, dementie, diabetes en cholesterol.
Maar niet alleen vlees, ook zuivel en eieren dragen hier geen positieve bijdragen aan. In sommige gevallen zijn deze zelfs nog schadelijker dan het eten van het vlees zelf.
Buiten dat je ook allerlei giftige stoffen binnen krijgt zeggen zij dat een mens helemaal niet gemaakt is om vlees te eten.
Maar we hebben toch eiwitten nodig? Dan moet je vlees of zuivel tot je nemen. Ook onzin wordt er gezegd. Eiwitten worden door planten gemaakt en de eiwitten die je via vlees binnen krijgt komt omdat deze dieren planten eten.
De uitleg en voorbeelden die werden gegeven klonken voor mij allemaal heel logisch. Er komen artsen en wetenschappers aan het woord en ook patiënten met diverse klachten komen aan bod.
.
Er worden schokkende dingen boven water getoverd en als je alles moet geloven, dan leven we echt in een rare wereld waarin er reclame wordt gemaakt voor slechte producten, waar niemand je voor waarschuwde (ook gezondheidsinstellingen niet) omdat deze industrieën (de vlees- en zuivelindustrie)  zoveel geld heeft en daarmee macht, ze overal belangen in hebben.
In Amerika is bijvoorbeeld de vleesindustrie sponsor van het kanker fonds. Niet gek dat het kanker fonds patiënten dan niet adviseert om te stoppen met vlees eten: dan stopt de toestroom van hun inkomsten ook.
.
Nog een voorbeeld: ze hebben een interview geregeld met een arts in een ziekenhuis die wel wil vertellen wat de voordelen zijn van plantaardig eten. Op het moment dat ze het ziekenhuis willen binnengaan worden ze tegen gehouden door de media verantwoordelijke. Zij zegt heel simpel: we kunnen niet mee werken aan dit interview over dit onderwerp omdat wij geld verdienen aan deze operaties en de arts uiteindelijk ook.
Met andere woorden: als we de oplossing geven om deze aandoening en daarmee de operatie te kunnen voorkomen, verliezen wij inkomsten.
Schokkend, toch?
.
Anyway. terug naar het cholesterol probleem van mijzelf.
Sinds 1 maart eet ik al volledig vegetarisch, de aanleiding was toen de week zonder vlees en alle milieu voordelen die daarbij komen kijken. En ik moet zeggen dit gaat prima. Ik heb er geen moeite mee en de alternatieve bevallen me ook goed.
Nu wordt er alleen in “What the Health” beweert dat door volledig over te stappen naar een plantaardig voedselpatroon, ook wel bekend als vegan, je je cholesterol helemaal kunt verlagen. Sterker nog, de gedane schaden kan worden uitgewist. De vet laag die je aderen langzaam dicht laten slibben, die verdwijnt.
Door vegan te gaan eten zou ik dus en mezelf weer gezond kunnen krijgen, niet meer bijdragen aan dierenleed en een positieve impact voor het milieu. 3x win.
.
.

Eerst zien, dan geloven

Ik vind mezelf altijd een vrij nuchter persoon en ben meestal wel van het “eerst zien dan geloven” principe. Nu wil ik mezelf dus als proefpersoon gaan gebruiken want there is only one way to find this out.
Ik ga vanaf nu volledig vegan eten, stop met mijn medicatie en laat over een aantal weken mijn bloedprikken.
Ik ben heel benieuwd wat de waarden zullen zijn. Wellicht niet helemaal onder de 2 wat het streven is, maar als het al met de helft gedaald is, wauw, dat zou super zijn.
En doe ik dit nu echt na het zien van een documantaire? nee hoor, ik denk er al langer over, heb er diverse podcasts over geluisterd, blogs gelezen etc. Maar dit was het laatste duwtje in mijn rug die ik blijkbaar nodig had om dit eens te proberen.
.
Zeker omdat mijn kinderen dus ook deze fout in hun DNA kunnen hebben. Zij worden getest als ze 6 zijn, en als ze het hebben, zouden dan vanaf hun 8e al zware medicatie moeten gaan slikken om dit tegen te gaan. Als dit de oplossing is voor hun gezondheid, dan is mij dat zo ontzettend veel waard.
.
Voor de mensen die mijn persoonlijk kennen die weten dat dit een mega uitdaging voor mij is. Ik ben namelijk niet echt een salade en groente fan, houd nogal van taart en alle andere ongezonde lekkernijen en bevatte de worteltaart van vorige week 6 eieren en een half pakje roomboter. Ai… 😉
Ik houd je hier op het blog op de hoogte, over mijn vegan tocht, en hoe ik me er bij voel en uiteraard of het uiteindelijk “werkt”. Spannend!
.
Ben je benieuwd geworden naar de rest van de documentaire? Hij staat gewoon op Netflix! Ik raad hem je in ieder geval zeker aan.
Ik ben benieuwd naar jullie gedachtes en reacties hierover en lees ze graag!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *