Groener Groningen: Groen Doen

Afgelopen woensdag was de eerste ‘Groen Doen’ ¬†(goeie naam he? toevallig hebben wij ook een categorie die zo heet, great minds think alike? ūüėČ ) avond georganiseerd door (de sinds kort stichting) Groener Groningen. De avond werd gehouden in The Student Hotel.
.
Vanaf 18:00 uur waren we welkom in de bar en was er een pop-up shop van lokale Groningse groene ondernemers.
Hier stonden onder andere KoKo ToKo, Holtbar, PlukN, TimTom, Zich Zach, Studio Joop, Stardust en PolyWolves
Om 20:00 uur begon de lezing van Marieke Eyskoot, de auteur van ‘Dit is een goede gids‘ waar we gister al over schreven.
Wij waren al fan, maar wat een leuk mens! Marieke heeft een prettige fibe om haar heen hangen. Heel toegankelijk en open, grappig, vertelt prettig en heeft een enorme kennis over een duurzame lifestyle. Ze wordt natuurlijk ook niet voor niets de sustainable fashion en lifestyle-expert genoemd.
Ze begint de avond met het vertellen dat ze er niet is omdat ze wil dat wij perfect worden. Dat kan ook niet, en ze is zelf ook geen heilige. Ze doucht bijvoorbeeld veel te lang vindt ze zelf, maar ze houdt daar gewoon van en krijgt vaak goeie idee√ęn onder de douche.
Ze is er vooral op uit om je tips te geven en dat je inziet dat jij als mens echt een verschil kan maken. Dat je met elke aankoop die je doet je geld geeft aan een bedrijf en daar mee zegt: hier heb je mijn geld, ga alsjeblieft door met wat je doet. Als je bij elke keuze die je maakt bewust nadenkt en op dat moment de keuze maakt die bij jou past kom je al een heel eind.
Om die keuzes te maken geeft ze 3 tips:
.
1) Quality over quantity:¬†Als voorbeeld geeft ze bij het kopen van houdbare producten zoals een pak melk. Wat wij graag doen is gaan voor de uiterste houdbaarheidsdatum met gevolg dat we in de koeling duiken om het achterste pak te pakken te krijgen zodat we zeker weten dat dit pak melk 3 weken lang goed is in de koelkast. Met als gevolg dat iedereen dat doet en het voorste pak melk met nog een houdbaarheid van 5 dagen niet gekocht wordt. Deze wordt dus weggegooid voordat het √ľberhaupt verkocht is. Terwijl als we nadenken wij dat pak melk echt niet over 3 weken pas nodig hebben, want waarschijnlijk is het al binnen 4 dagen op.
Dit is een voorbeeld met melk, maar dat geldt natuurlijk voor alle versproducten met een houdbaarheidsdatum. Als we allemaal zouden kiezen voor de kortste zouden we al veel voedselverspilling aan de voorkant tegen gaan.
Quality over quantity kan je natuurlijk voor veel meer producten gebruiken. Zoals bijvoorbeeld kleding. Je kan natuurlijk gaan voor een shirtje van 15 euro, maar als de kwaliteit zo slecht is dat je het maar 4 x aan kan kost het shirtje 3,75 euro per draagbeurt. Als je een shirt koopt van 75 euro en je kan daar 10 jaar mee doen en je draagt deze bijna wekelijks, dan kost het shirtje in feite maar 0,14 euro per draagbeurt. Eigenlijk is het shirt dus goedkoper, maar het is een grote investering in het begin. Wel met de kennis, als je het goed koopt, dat je bijvoorbeeld er voor hebt gezorgd dat dit shirt met natuurlijke materialen is gemaakt en onder goede arbeidsomstandigheden. Veel fijner toch?
.
2) Use your brain:¬†Marieke komt weer met een voorbeeld uit de voedingsindustrie. Je hebt verschillende producten: ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’. De laatste staat vaak op melkpakken en¬†andere¬†verse producten. Bij deze producten is het vaak wel verstandig om enigszins de datum aan te houden.
De eerste vermelding staat vaak op rijst, pasta en andere lang houdbare producten. Er zijn 2 redenen waarom deze datum erop staat: 1: mocht het product echt niet goed meer zijn na deze datum en je bent er ziek van geworden omdat je het toch hebt gegeten, dan heeft de producent zich ingedekt. 2: zo zorgen ze ervoor dat jij een product wat waarschijnlijk nog gewoon goed is, weggooit om weer een nieuwe te kopen en zo inkomsten te genereren. ‘Use your brain’ zegt Marieke, en gebruik je neus, is het echt niet meer goed? Of kan het nog wel?
.
Ze kan zich tussendoor ook een beetje boos maken om de beauty industrie. Marieke begint haar avond met te vertellen dat wij goed zijn, perfect zoals we zijn, iedereen heeft een lijf die werkt, die goed is zoals die is. Iedereen heeft ook wel een paar dingetjes wat beter had gekund maarja, dat is nou eenmaal zo.
De beauty industrie geeft jou echter het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Je hebt niet de perfecte huid met de perfecte glow, je haar is niet dik genoeg en pluist te veel, je bent niet dun genoeg en hebt te veel rimpels. Maar! De beauty industrie heeft voor dit alles een oplossing: heel veel verzorgingsproducten die jouw problemen allemaal oplossen. Maar lossen deze je “problemen” wel op? of maken ze eerst een probleem waarvan je zelf eerst nog niet wist dat die er was, zodat zij deze voor je kunnen oplossen door heel veel (vaak onnodige) producten te verkopen?
.
3) Think long term: Nadat de 3 tips zijn besproken en toegelicht wordt er gezegd: oh weetje, eigenlijk is het maar 1 tip en dat is gewoon: goed nadenken voordat je een keuze maakt en je bewust zijn dat met elke keuze die je maakt je een signaal geeft en dat die er toe doet.
Want soms denken we misschien dat we alleen zijn, en onze keuze om bijvoorbeeld ons eigen groente- en fruitnetjes mee te nemen ipv een wegwerp plastic zakje te gebruiken een druppel op de gloeiend plaat is. Maar we zijn niet alleen. En dat zagen we deze avond ook. Er was een grote groep mensen bij de lezing die allemaal hart hebben voor een meer duurzame levensstijl en die de wereld graag een beetje mooier willen maken.
.
.
Het was een super leuke avond, met een goede sfeer en veel mensen die een positieve bijdragen willen leveren. Het eindigde met een quiz waarbij je een goodiebag kon winnen met onder andere het boek van Marieke en daarna kon je nog een drankje doen in de bar en Marieke van alles vragen.
.
Er werd ook een nieuwe Groen Doen avond aangekondigd voor in september over onder andere het veganisme met weer een leuke spreker. Wij zijn benieuwd en zijn ook graag bij die avond aanwezig. Ben je zelf ook benieuwd en wil je op de hoogte blijven? Volg Groener Groningen op Instagram!
..
.
PS. wat een slechte bloggers zijn wij he? zijn we dus helemaal vergeten foto’s te maken.. sorry!

Must read: Dit is een goede gids

Mijn eerste boek over duurzaamheid was het boek ‚ÄėDit is een goede gids‚Äô van Marieke Eyskoot. Vorig jaar gekregen van mijn zus voor mijn verjaardag. Dankzij Kim had ik het boek op mijn verlanglijstje gezet. Kim vertelde er enthousiast over en had het boek binnen een paar dagen uit! Wauw, binnen een paar dagen?! Dan moest het boek wel goed zijn. Gelukkig kon ik daar snel genoeg zelf achter komen. Meer lezen

Kim’s groene kledingkast #2

Oke.. Ik had echt een nieuwe broek nodig. Alle broeken die ik had waren minstens 10+ jaren oud en langzaam aan versleten ze zo erg dat er gaten in vielen. Sommige konden echt niet meer wat resulteerde dat ik nog maar 1 fatsoenlijke broek had. Dat is natuurlijk wel wat weinig dus ik mocht van mezelf opzoek naar een nieuwe. Ik moet altijd wel echt een goede reden hebben om iets niets te kopen anders probeer ik het zo min mogelijk te doen! En ik moet zeggen, het laatste jaar gaat dat aardig goed.

Meer lezen

Dopper: waterflessen met een missie

Je eigen flesje drinken meenemen. Het klinkt heel vanzelfsprekend en wij doen inmiddels niet meer anders. Vroeger kreeg ik drinken in een drinkbeker mee naar school. Tegenwoordig neem ik drinken mee in een Dopper als ik de deur uit ga. Ideaal √©n hip! Maar terwijl ik informatie aan het verzamelen was om deze blog te schrijven kwam ik een indrukwekkende kop tegen op de website van De Plastic Soup Foundation: ‚ÄėWereldbevolking consumeert 1 miljoen plastic flesjes per minuut‚Äô. Ja echt, je leest het goed: 1 miljoen per minuut. Ongelooflijke cijfers waar wij invloed op hebben.

Meer lezen

Menstruatie cup

Het is weer de tijd van de maand. Voor geen enkele vrouw een pretje en zodra de kinderwens volbracht is zien we er al helemaal het nut niet meer van in. Het doet zeer, het is hinderlijk en het brengt soms lastige situaties voort.

Ik denk dat iedereen deze situatie wel herkent: je bent in een openbaar toilet en er moet echt verschoond worden, anders zal er binnenkort een schone broek aan te pas moeten komen. Je bent al halverwege het proces als je er (te laat) achter komt dat er in dit toilet geen prullenbak te vinden is. Kut… Meer lezen

Hotspot: KOKOTOKO

Oh KOKOTOKO, waar moet ik beginnen. Dit is voor mij d√© winkel in Groningen. Ik som de pluspunten voor je op: super fijne collectie voor mannen en vrouwen, hebbedingetjes, supporters van lokale producten, prettige service en dat komt met name door de altijd behulpzame Amber (eigenaresse van deze ‚Äėtoko‚Äô). In deze winkel was ook de primeur van Luuk. Hij heeft daar onlangs zijn allereerste duurzame kledingstuk gekocht! Leuk feitje toch?

Meer lezen

Kim’s groene weg #3: Proefkonijn

Oke, dit keer een vrij persoonlijk verhaal in vergelijking met mijn andere blogs tot nu.
Voor de mensen die mij persoonlijk kennen weten dat ik mijn voedingspatroon niet hoef aan te passen qua lichaam. Ik kan eten wat ik wil en kom geen grammetje aan. Ik sport niet heel intensief en ik heb denk ik al 10 jaar hetzelfde gewicht en kleding maat. Super handig! Maar wat veel mensen niet weten, is dat het bij mij aan de binnenkant een vette bedoeling is. Zo zie je maar, de buitenkant zegt lang niet altijd alles.
.

Meer lezen

Hotspots in Kopenhagen

Plannen aan het maken voor een citytrip? Dan is Kopenhagen zeker het overwegen waard. Deze hippe stad heeft tal leuke lokale en duurzame winkeltjes en plekken waar je heerlijk kunt eten. Samen met mijn zus heb ik Kopenhagen in een weekend ontdekt. In een weekend kun je al een goede indruk krijgen van de stad. Dit zijn de leukste 5 hotspots die je niet mag overslaan tijdens een bezoekje aan Kopenhagen.

Meer lezen

Money money money

Let’s talk about money!

Ik krijg vaak als reactie op een duurzamer leven dat het zo duur is. En soms is dat ook wel zo, maar dan wel met het idee dat je langer dan 1 seizoen met een product doet. Een investering voor een langere tijd. Maar geld? Dat heeft iedereen. En hoeveel dat is, maakt voor deze simpele duurzame keuze helemaal niets uit!  Meer lezen